top of page
Blog header white.png
  • Foto van schrijverBen

Fysio koen in Zwitserland!

Bijgewerkt op: 3 okt. 2022

Ik ben Koen en in juni 2021 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut. Tot aan de laatste maand van van mijn opleiding had ik er eigenlijk nooit over nagedacht om in Zwitserland te werken. Toen ik eenmaal aan het afstuderen was, wilde ik een plan hebben wat ik daarna zou gaan doen. Ik bekeek de banenmarkt en kwam een vacature in Zwitserland tegen.


Uit interesse, maar niet heel serieus wilde ik eens kijken wat daarin stond. Toen ik het loon zag en te horen kreeg dat Zwitserland een tekort heeft aan fysio’s leek het me in ieder geval een land met zekerheid en een goede baankans.


Alleen dat Duits leren, dat was niks voor mij. Vandaar dat ik het nooit helemaal serieus had genomen. Toch wilde ik wat meer weten, dus heb ik een paar vragen aan de betreffende recruiter gesteld. Van het een kwam het ander en toen zat ik ineens aan de telefoon met mijn huidige baas (ook een Nederlander). Hij wist mij over de streep te trekken, vooral door te zeggen dat dat Duits wel komt en hij er dus zelf ook redelijk relaxed in stond dat ik bijna geen woord Duits sprak.


November 2021 startte ik in Luzern in een mooie praktijk. De eerste maand was erg zwaar omdat alle patiëntencontact in het Duits was (natuurlijk) en het ook nog eens mijn eerste baan als fysio was. Ik had me echter een beetje voorbereid door al mijn vaktaal te vertalen naar het Duits en dit uit mijn hoofd te leren. Daarnaast leer je door 8 uur per dag met mensen te spreken heel snel genoeg Duits om in ieder geval je werk uit te kunnen voeren. Nu na twee maanden merk ik dat de Duitse taal eigenlijk niet zo heel moeilijk is en gaat het erg goed op het werk.


Wat ik wel merk, is dat in Zwitserland sommige dingen toch anders gaan dan in Nederland. In Nederland ken je alle systemen, je weet wat je niet en wat je wel moet doen, bijvoorbeeld over verzekeringen of belastingen. Het is daarom belangrijk dat je daarom goed begeleid wordt en uitleg krijgt over hoe Zwitserland werkt is bijvoorbeeld je rijbewijs hier geldig, je autoverzekering, nummerplaten?


Verder bevalt het land me heel goed, je bent hier nooit meer dan 10 minuten verwijderd van een mooi plekje of een klein stukje rijden van de bergen. En qua werk is het heel simpel, in Nederland zoek je je rot voor een parttime baantje met een mager loon, en hier verdien je het dubbele en krijg je vrijwel direct een vast dienstverband. Dat is best belangrijk als je zekerheid zoekt.___________________________________


Wil jij net als als Koen werken en het avontuur als Fysiotherapeut aangaan in Zwitserland, neem dan contact met ons op, of kijk alvast naar de openbare vacatures.

135 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


pexels-oliver-schmid-4561712_edited.jpg
bottom of page